Çarşamba, Aralık 10

Python Series - 2


Merhabalar, uzun zamandır yazmak isteyipte yazamadığım python derslerinin ikincisine geçmek istiyorum bundan sonra elimden geldiği kadar kısa sürelerde dersleri yayınlayacağım inş.

Evet python dilimize giriş yapmıştık lakin bir kaç işlem ve "print" dışında fazla birşey görmemiştik bugün python'un maharetlerini göreceğiz nerde, nasıl ve ne türde işimize yarar sorularının hepsini bize cevaplayacak, başlayalım.

Python Maharetleri;



#!/usr/bin/python

#iki sayinin toplanması mevzusu


squ1 = 5

squ2 = 5

totalsqu = squ1 + squ2

print totalsqu


Yukarıda ki kod ile bir toplama işlemi yaptık bu kodun bize çıktısı "10" sayısı olacaktır. Dört işlemde çıkarma, bölme ve toplama işlemleri bu şekilde gerçekleştirebiliriz asıl olarak burada anlatmak istediğim değişkenlerin kullanımı ve işlemlerde ki mahareti. Dikkat ettiyseniz yukarıda 2 tane değişken kullandım bunlar "squ1" ve "squ2" ikisinede bir sayı atadım ve sonra iki sayıyıda bir değişkende topladım. Peki iki sayıyı bir değişkende toplamasaydım nolurdu ? Aslında hiç birşey olmazdı orda şöyle bir reflekste gösterebilirdik;

" print squ1 + squ2 "


Ama değişkenlerle çalışmak karmaşıklığı engeller ve işlerini kolaylaştırır başka bir yerde bunların toplamını kullanmak isteseydim bu sefer yine yukarıda ki print fonksiyonunda ki gibi tek tek yazacaktım halbu ki "totalsqu" değişkeni ile herşeyi bitirdim iki sayının toplamını ona atadım ve rahatça işlemlere devam ettim. 

Peki şimdi bunu birde string bir halde gösterelim;

( Unutmadan sürekli #!/usr/bin/python ile dizini ile başlıyorum ki kod yazacağınız zaman eliniz alışsın direkt olarak başlamayın)

#!/usr/bin/python

squ1 = "deli"
squ2 = "emin"

totalsqu = squ1 + squ2

print totalsqu

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evet yukarıda ki kod ile ekrana ne yazılacağını tahmin ediyorsunuzdur peki bu doğru bir işlem oldu mu ? Burda eksik olan ne integer ile toplama işlemi yapmayı öğrendik lakin burda ek olarak ' " ' birde böyle bir karakter kullandık ki string bir değer kullandığımız için bu şarttır ekranımıza yazılacak olan neymiş bir görelim;
"deliemin"


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Peki bu çıktı doğru mu ? Hayır tabiki de biz "deli emin" olarak çıkmasını istiyoruz bu yüzden birde boşluk kullanacağız oda şöyle olacak;
#!/usr/bin/python

squ1 = "deli"
squ2 = "emin"

totalsqu = squ1 + " " + squ2

print totalsqu

--------------------------------------------------------------------------------------------------

totalsqu değişkeni içine bir adet boşluk atadık iki değişken arasına girmesi için şimdi çıktımız daha sağlam ve güzel şekilde ilerleyebilir artık kelimemiz ekrana doğru şekilde yazılacaktır.

Diğer fonksiyonlar içinde aynıları geçerlidir örneğin bir çarpma işlemi yapalım ve dört işlem ile ilgili aklımızda kalanları sonlandıralım tabi ki aklınıza takılan yapamadıklarınız bilemediklerinizi konu altında sorabilirsiniz orası ayrı.
#!/usr/bin/python

squ1= 2
squ2 = 3

totalsqu = squ1 * squ2
print totalsqu

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Burdan çıkacak olan sonuç "6" sayısıdır ki hepimizce malumdur. Peki ilkokulda öğretmenlerimizin bize bir daha yaramazlık yapmayacağım diye 100 defa tahtaya yaz dediği şu hepimizin bıktığı cümleyi yazmak isteseydik ? Mantıken bunuda çarpma işlemiyle yapardık değil mi? O zaman şu ceza ödevini iki üç satırla yapalım :)

#!/usr/bin/python
#-*- coding: utf-8 -*-
cezastr = "Bir daha yaramazlık yapmayacağım"

cezatotal = 100 * cezastr
print cezatotal

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Evet ödevi yaptık lakin biraz yanlış oldu gibi çünkü satırlar hep yan yana geldi ne yazık ki, ama kolay yolu var "\nBir daha yaramazlık yapmayacağım" diye eklersek tek tek satır olarak geçecektir ha keza sonuna eklersek oda aynı işlevi yapacaktır. Ödevimizi yapmış olduk aslında bunları hep sayısal hem işlevsel olarak anlatmak istiyorum ki bir tek 2 + 3 toplayıp onla yetinmeyin algoritma gelişsin "-bunu böyle yaptığıma göre demek ki iki değişkeni bu şekilde bir değişkende toplayabilirmişim" diyebilesiniz. 

Peki bir kaç maharetini daha konuşturalım  python'un başlayalım;

(satır olarak yürüyelim ve sonrasında ".py" olarak devam ettirelim)


>>> numarala = [1,2,3,4,5]
>>> len(numarala)
5
>>> 

Evet "len" fonksiyonunu kullandık burda peki bu "len" nedir ? Espri yapmayacağım devam ediyorum, "length" yani bize değişkenin içine atadığımız itemlerin sayısını bildirecek. Ben "numarala" diye bir değişkende demet topladım ve bu demetin içinde kaç tane item olduğunu sordum python'da bana 5 adet olduğunu söyledi, doğrudur. Bu "len" fonksiyonu ileride baya işimize yaracayacak karakterleri kontrol edip ona göre işlemin devam ettirilmesi yahut sayılan karakter karat verinin bu değişkene atanıp atanmadığını bize bildirecek vs. gibi algoritmanıza düşünce yapınıza göre bir çok şeyde kullanabilirsiniz.
>>> list("ders")
['d', 'e', 'r', 's']

Evet "list" fonksiyonumuz ise string değerde ki her bir karakteri tek tek listeleyecektir.


>>> karakterlist = "bunundaicindeodegervarmi"
>>> "z" in karakterlist
False
>>> "b" in karakterlist
True


Yukarıda ise karakter check yapıyoruz peki ne yaptık anlatalım. Karakterlist değişkeninde "z" var mı diye check ettik false olarak döndü sonrasında "b" var mı diye check ettik true olarak döndü. Peki bu ne işimize yarar bir değişkende yahut post-get ettiğiniz bir yerde aradığınız kelime var ise işlemi döndürür yahut sonladırır burdan bir itibar devam ettirebilirsiniz tabi ki kullanımı size kalmış ben sadece örneklemeye çalışıyorum.

Peki deminden beri değişken değişken diyip duruyoruz ama neden ? Değişkenin ne olduğunu hepimiz iyi biliyoruz bazen $degisken bazen var degisken bazen degisken olarak gördüğümüz kendimizce adlandırdığımız ve adı üstünde birden çok eleman yükü yükleyebileceğimiz bir işlevdir. 

>>> degisken = [1,2,3,4,5,6,7]
>>> degisken[3] = 22
>>> degisken
[1, 2, 3, 22, 5, 6, 7]


Evet neden değişken dediğimizi yukarıda ki kıssadan hisse bir örnektede görebiliyoruz. İçerisine istediğimiz gibi atama yaptım peki ne demişiz ? Demişiz ki degisken işlevinin içinde 3. item neyse artık o "22" olsun kardeşim ben öyle istiyorum. Unutmadan işlevin içinde ki itemler her daim "0"dan başlar yani; 0,1,2,3... diye sayacağız yani 1,2,3,4. diye değil o yüzden bizim 3. itemimiz yukarıda ki örnekte 4 sayısına tekabül etmektedir ve bizde bunun 22 olmasını istemişiz ve olmuş işte değişken kullanımına bir örnek daha eklemiş olduk.


>>> del degisken[3]
>>> degisken
[1, 2, 3, 5, 6, 7]



Evet son olarak "del" fonksiyonumuzuda örneklemiş olalım yapmadı demesinler, bu fonksiyonumuzda malumdur ki değişkene atadığımız değeri siler alır götürür yukarıda 22 diye atadığımız sayımız göründüğü üzere artık bu fonksiyonla beraber yok olmuştur. Bu fonksiyonlar sadece derslerde anlatılmak üzere değil kullanılmak üzere geliştirilmiştir biraz daha kafamızı çalıştırırsak bunları kullanmayı anlayabiliriz örneğin önce ki değişkende 22 sayısı bu değişkende vardı ama biz diyelim ki eğer bir kişi bu değişkeni bir defa kullanırsa sonra ki kullanımında del degisken[3] olarak ona yansıt artık bu değişken onda görünmesin istemiyoruz belleğe fazlalıktır gerek yoktur. Kullanım alanları bolca olan bu fonkiyonlarımızı daha çok yerde fikir üreterek kullananızı tavsiye ediyorum konunun altına kullandığınız yerleri ve geliştirdiğiniz küçük scriptleri yayınlarsanız el birliğiyle katkı yapılabilir. Bu haftaiçi bir ders daha yayınlayacağım değişkenlerde fonksiyonlar ve operatörleri göreceğiz adım adım ilerlemeye devam edeceğiz.

Hoşçakalın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.